Rusko uvažuje opäť o šrotovnom, tentoraz pre lietadlá a vrtuľníky

05.11.2012 Celý región

Moskva 4. novembra (TASR) - Rusko by mohlo spustiť ďalší program šrotovného, tentoraz pre lietadlá a vrtuľníky. Uvádza sa to v návrhu štátneho programu na podporu rozvoja ruského leteckého priemyslu, ktorý tento týždeň zverejnilo ruské ministerstvo priemyslu a obchodu.

"Ruský letecký park je charakteristický veľkým počtom zastaraných lietadiel a vrtuľníkov, najmä v segmente regionálnej prepravy. Rovnaký program šrotovného, aký sa uplatnil v automobilovom sektore, je možné využiť aj v prípade leteckého parku," uvádza sa v dokumente.

Vláda plánuje poskytnúť dotáciu len v prípade nákupu lietadla v približne tej istej triede, do akej sa radilo lietadlo určené na likvidáciu. Program by sa mal týkať len funkčných lietadiel starších ako 15 rokov a čo sa týka firiem, do programu budú môcť vstúpiť len tie, ktoré sú finančne životaschopné.

V roku 2010 Rusko spustilo svoj prvý program šrotovného pre osobné autá, aby pomohlo automobilovému sektoru, ktorý tvrdo zasiahla finančná kríza. Projekt mal veľký úspech a trh s autami zaznamenal rast, čo vládu presvedčilo, aby v nasledujúcom roku spustila nový program. Zo šrotovného najviac vyťažila automobilka AvtoVAZ, keďže jej autá Lada predstavovali až 70 % všetkých vozidiel predaných v rámci šrotovného.Informovala o tom agentúra RIA Novosti.
 

Vyberte región